Bylinky

Hrabejte se v hlíně, je to zdravé!

Mít zahrádku znamená mít vlastní zeleninu, ovoce a bylinky. Znamená to taky hodně práce. Ale věděli jste, že je to především ZDRAVÉ?

Fyzická práce, pobyt na čerstvém vzduchu a pravidelná péče přispívají k psychické pohodě. Zahradničení je podle studie uklidňující a relaxační dovednost, a to dokonce více než doporučované čtení. Studie ukázala, že ten, kdo je pod stresem a jde rýpat do země, je na tom s hladinou kortizolu (stresový hormon) lépe než ten, co sáhne po knize. Mnozí zahradníci se této činnosti oddávají ne pro ekonomickou úsporu peněz nebo proto, že pěstuje celá komunita. Je to hlavně pro provětrání hlavy na vzduchu. Navíc vám pomáhají i živočichové a bakterie v půdě. Mohou působit přes pokožku jako antidepresiva a posilují imunitu.

S těmi bakteriemi je to všechno ještě pořádně neprobádané. Ty malé mršky se totiž brání a nedají se v laboratorních podmínkách kultivovat. Vědci tak nemohou důkladně prozkoumat jejich přínos. U několika se to podařilo a díky tomu máme třeba antibiotika. Příroda si svá tajemství chrání a nutí nás všechna pozitiva přijímat především přirozeným způsobem.

Díky hrabání se v hlíně tak získáte nejen kvalitní produkty do své kuchyně, ale také klid, dobrý pocit z odvedené práce, nadopujete se vitamínem D, protáhnete si tělo a ještě si posílíte imunitu! A to se vyplatí.

Podobné příspěvky