Cibule

Cibule

Jedna stará lidová moudrost říká, že člověk může spíše vařit bez ohně než bez cibule. Ta má pevné místo ve všech světových kuchyních. Dokáže dodat aroma a chuť neuvěřitelnému množství jídel. Za slzy přelité při její přípravě se nám královsky odmění, protože ji uctíváme i jako přírodní všelék.

Cibule je nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá významné místo i mezi prostředky přírodní medicíny. Účinně působí na dýchací cesty, dezinfikuje ústní a nosní dutinu a zahání infekce dýchacích cest. Cibule je vynikající proti bolesti v krku, rozpouští hlen, usnadňuje odkašlávání, dokáže snižovat horečku, vypotit rýmu a chřipku a navíc posiluje imunitní systém. Cibule obsahuje nejen mnoho vitamínu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu, ale i vitamíny skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice a jejich dostatek je nezbytný například při zánětech nosohltanu.

Nadrobno pokrájená a smíchaná s medem cibule již za několik hodin vytvoří sirup, který užíváme při kašli a nachlazení. Její mimořádně léčivá síla se dobře uplatňuje i při venkovním použití. Pomocí cibulové šťávy se můžeme zbavit bradavic. A to tak, že do vydlabané cibule nasypeme sůl a získanou tekutinou dvakrát denně potíráme bradavice.

Účinnou zbraní je i v boji s otokem po bodnutí komára nebo vosy. Stačí, když postižené místo potřeme kouskem cibule.  Množství výzkumů dokázalo silné protirakovinné účinky cibule a jejích příbuzných z čeledi česnekovitých (česnek, šalotka, pórek či pažitka).

Podobné příspěvky