Herbář Kopřiva

Kopřiva

Kopřiva není jen podceňovaný žahavý plevel. Je to superbylinka plná antioxidantů a vitamínů!

Kopřivy obsahují bioaktivní sloučeniny, které mají významné antimikrobiální vlastnosti. Lidová medicína si jich proto považuje již od nepaměti. Rostlinka, kterou dnes mnozí považují za plevel, obsahuje dokonce více vitaminu C než citrusové plody a je bohatá na flavonoidy a minerály jako je železo, draslík, hořčík. Dalším překvapivým přínosem je rovněž vysoký obsah bílkovin: 100 gramů kopřiv nabídne totéž množství jako stejná porce fazolí. Chutí se ale podobají spíše špenátu, a tak je v kuchyni můžete užít všude tam, kde byste užili špenát.

Ideální příležitost pro sběr je na začátku jara. Vezměte tedy rukavice a košík a hurá za kopřivami.
 Když je přinesete domů, nechte je několik hodin „odstát“ – mírně totiž zvadnou a jejich ostré chloupky již nebudou mít sílu proniknout kůží a bodnout vás. Pak je propláchněte a můžete začít připravovat pokrmy, smoothie nebo nálevy.

Podobné příspěvky