Herbář - Šrucha zelná

Šrucha zelná

Šruchu zná každý zahrádkář. Je dekorativní rostlina, kterou najdeme snad v každé předzahrádce na Moravě nebo v teplém Polabí. To je ovšem šrucha velkokvětá, která se hodí opravdu jen na parádu. Má však jednu jedlou a chutnou příbuznou, která se jmenuje šrucha zelná (Portulaca oleracea). Je překvapením pro každého, kdo ji poprvé ochutná. Pak se často stane součástí letního jídelníčku.

Své uplatnění nachází v tradiční čínské medicíně, kdy se používá do nejrůznějších čajových směsí, které podporují správnou funkci imunitního systému a současně potírají jemné projevy stárnutí. V západní fytoterapii se příliš nesuší, spíše lisuje a přidává v podobě šťávy do léčivých tinktur. Ty snižují horečku, hladinu cholesterolu v krvi, povzbuzují střevní peristaltiku, předcházejí vzniku zácpy, léčí řezné rány, spáleniny od slunce. Nejlépe však samozřejmě konzumovat bylinku čerstvou, jedině tak nám poskytuje tolik cenné enzymy. Pamatujme jediné, brzy po utrhnutí bylinka vadne, proto nesbírejme do zásoby, ale vždy si dojděme pro čerstvou dávku tohoto zeleného pokladu.

Podobné příspěvky