Jak připravit děti na život?

Poslední dobou se objevují znepokojující zprávy. Děti jsou čím dál víc psychicky nemocné. Trpí depresemi, trápí se, nezvládají život a školní kolektiv. Chybí psychologové a psychiatři. Něco je špatně na světě… Velký vliv na tento stav jistě mělo dva roky lockdownů, karantén a izolace. Zdravé děti by ale jistě i takové stavy zvládly v mnohem lepší psychické kondici.

Mnozí rodiče se ptají: „Jak můžeme naše děti udržet v dobré psychické pohodě? Jak můžeme udělat cokoliv, aby pro ně puberta nebyla nezvladatelným obdobím plným bolesti a trápení?“ Každé dítě je individuální a každé dítě potřebuje něco jiného. Co ale můžeme udělat vždy, je nezvyšovat nejistotu a udržet dítě v bezpečných hranicích, které ho chrání.

Na začátku je základní rada. Udržte vaše děti co nejdéle mimo elektronických zařízení jako jsou počítače, telefony, tablety a televizní obrazovky. Děti k nim neodkládejte a neulehčujte si život tím, že je barevnými obrázky „vypnete“. Jsou situace (např.: nemoc), kdy s dětmi můžete sledovat pohádku, kterou jim sami vyberete. Ale VŽDY ji sledujte s nimi a veďte s nimi neustálý dialog o tom, co právě sledují. Čím déle ale vaše dítě bude schopno bavit se samo, tak jak je jeho věku přiměřené, tím spíš máte šanci, že jeho psychické zdraví bude silné a odolné. Odborníci se shodují, že udržet děti od elektroniky je nutné minimálně do šesti let věku. Výhodou takové abstinence je také jeden velký zisk. Děti udržíte dlouho od plíživého působení škodlivé propagandy.

Stačí se podívat na nějaké dětské pořady – dětem se podsouvají různá moudra, která narušují jejich přirozený a intuitivní pohled na svět. Cílem každého rodiče je dítě nevystavovat pokřiveným pohledům na svět, které se halí do dobrých úmyslů. Typickým škodlivým pohledem je snaha děti zbavit identifikace se svou pohlavní rolí. Dětem se nutí myšlenka, že kluci a holky jsou stejní, mohou dělat stejné věci a také stejným způsobem prožívají své životy. Na rodiči dnes je především úkol, kdy své děti naopak mají utvrzovat v pohlavních stereotypech, aby vyrovnali škodlivý vliv nebezpečné propagandy. Děti především v pubertě potřebují cítit jistotu v tom, čím jsou a jak se cítí. Každé pohlaví má své a to, co krátkodobě kluky a holky omezuje, jinde jim zase příroda vrací. Dnes je na rodičích, aby to dětem vysvětlili a ukázali.

Učte kluky odvaze, nebraňte jim ve rvačkách, pěstujte v nich sílu a aktivity, kde si mohou vybít společensky únosným způsobem agresivitu. Učte je úctě k ženám, matkám a ke starším lidem. Dívky učte laskavosti, citlivosti a empatii. Nebraňte jim vnímat jejich intuici a ukazujte jim krásu mateřství. Učte je také spoléhat se na ochranu muže a respektu k jeho potřebám. Pěstujte v nich sebevědomí, aby dívky znaly svou hodnotu a nemusely na sebe upozorňovat vyzývavým chováním, které degraduje jejich ženství.

Trvejte na plnění povinností, učte je pracovat, aby znaly hodnotu věcí. Kluky učte kutilství, práci s nožem a naářadím. Dívky učte vaření a ručním pracím. Kluk by měl umět zatlouct hřebík, něco smontovat a holky ba měla umět přišít knoflík a uvařit jednoduché jídlo. Dovolte jim se nudit, nevyplňujte jim čas organizovanou zábavou. Dítě, které se nudí a není mu dovoleno utíkat k povrchní zábavě médií a internetu, si buduje tvořivost a kreativitu.

Čím více budete s dětmi venku, v přírodě, při nějaké práci, tím větší máte šanci, že o dítě nepřijdete a neukradne vám ho propaganda nebo psychická nemoc. Buďte s dětmi při jakýchkoliv činnostech, neodhánějte je od sebe. Dávejte jim dobré vzory soužití a ono všechno dobře dopadne.

Podobné příspěvky