Obyčejná mrkev a umí takové zázraky!

Jídlo není jen „benzín“ pro naše tělo, který ho pohání a dodává mu energii. Je to i lék a to deocela silný. Je silný, protože je přirozený a nemá vedlejší účinky, které se často pojí s chemickými léky.
 
Věděl to i zapomenutý zachránce Ernst Moro. Byl to lékař, který obyčejnou mrkvovou polévkou zachránil tisíce dětských životů. V roce 1900 byla průměrná délka lidského života poloviční než je dnes. Bylo to hlavně vzhledem k vysoké kojenecké úmrtnosti. Hodně dětí zemřelo na obyčejný průjem. Moro v roce 1908 vytvořil úplně jednoduchý recept, díky kterému klesla úmrtnost dětí zhruba na polovinu – obyčejnou mrkvovou polévku!
 
Až v roce 2002 vyšlo najevo, že v této polévce vznikající kyselé oligosacharidy, které se do roztoku dostaly z mrkve, brání bakteriím uchytit se na střevní sliznici. Díky těmto vlastnostem se dalšími výzkumy ukázaly, že polévka dokonce léčí průjmy způsobené bakteriemi odolnými vůči antibiotikům. Objevil také laktobacily obsažené ve fermentovaných mléčných výrobcích a ukázal jejich výhody.
 
Lékař Moro žil skromným životem a nebyl oceněn nikdy žádnou cenou (ani jednou nebyl nominován na Nobelovu cenu za lékařství). Zřejmě také proto, že nevynalezl nic nového, než to co už existovalo dávno v přírodě a příroda je jak známo, tím nejlepším lékařem! Škoda, že si dnešní věda tak málo všímá toho přirozeného, co nám roste na zahrádkách, loukách a stráních. 

Podobné příspěvky